Druhy čajů
Druhů čajů je opravdu hodně. Když si projedete jakýkoliv e-shop, který se zabývá prodejem čajů, uvidíte desítky až stovky různých druhů. Podíváme se na ty základní, které můžeme rozeznat.
Černý čaj
Mnoho lidí při slově „čaj“ první pomyslí na černý čaj. Ten pochází zejména z Číny a Indie. Černý čaj má silnou, robustní chuť, která je velmi lahodná. Čaj má dostatek množství kofeinu, takže se často ráno popíjí místo kávy. Vzhledem ke své chuti se skvěle doplňuje s různými druhy sladidel a také s mlékem, smetanou a citrónem. Platí, že čínské černé čaje mají jemnější chuť, než ty ostatní.
Zelený čaj
Zelený čaj pochází z rostliny camellia sinensis. Má světle zelený nálev a jemnější chuť, než čaj černý. Obsah kofeinu není tak vysoký, jako u černého čaje. Má spoustu druhů, a každý má trochu odlišnou chuť. Vyrábí se hlavně v asijských zemích, především Japonsko a Čína. Je to nejprodávanější druh čaje na světě.
Matcha
Matcha je práškový zelený čaj, který se vyrábí v Japonsku. Lze z něj vyrobit běžný čaj, nebo z něj tvořit další nápoje, jako smoothie nebo matcha latte. Matcha má velmi výraznou a bohatou chuť, s jemně travnatým aroma a hořkým podtónem. Má v sobě kofein a také spoustu vitamínů a výživných látek.
Roobios čaj
Rooibos je zvláštní druh čaje, který se spíše považuje za čaj bylinkový. Někdy je označován také za červený čaj. Má chuť podobnou černému čaji, ale na druhou stranu neobsahuje kofein. Obsahuje také příjemnou sladkost, a i on je ideální pro smíchání s mlékem.
Bylinkové čaje
Bylinkové čaje nazýváme čaji, i když to vlastně čaje v pravém slova smyslu nejsou, protože nepochází z čajové rostliny. Vyrábí se spařením různých bylinek a vytvořením nálevu. Bylinkové čaje mají mnoho podob, známe čaj heřmánkový, meduňkový, levandulový, zázvorový, mátový, ibiškový, kurkumový a mnoho dalších.