Jak na zařízení kuchyně?
Naši kuchyni bychom si měli vybavit správně a účelně, neboť v kuchyni trávíme poměrně dost času ze svého života. Jedná se převážně o vaření v kuchyni a vše ostatní, co s vařením určitým způsobem souvisí. Aby pro nás tyto činnosti nebyly pouze nutnou a nudnou povinností, ale zábavou, která je spojená s relaxováním, je třeba, aby naše kuchyň byla vybavena správně. Teprve potom se náš pobyt v kuchyni stane příjemným a zábavným.
V dnešní době jsou na trhu dostupná množství typů kuchyní. Tyto kuchyně jsou mnoha tvarů, materiálů a mají rovněž rozličná uspořádání. Kuchyňské linky jsou na výběr například:
§ rovné
§ ve dvou řadách a s uličkou
§ rohové
§ s ostrůvkem
U každé z kuchyňských linek bychom měli především zvažovat její funkčnost a praktičnost, aby bylo zaručeno efektivní využití celé kuchyňské linky.
Správné uspořádání kuchyňských zón
Kuchyně se dělí na jednotlivé části, kde vykonáváme všechny činnosti, které jsou pro používání kuchyně potřebné. Pro zcela efektivní využití kuchyně je tedy třeba, aby na sebe tyto kuchyňské zóny plynule navazovaly. Pouze takto se ušetří náš čas, fyzické síly a energie. Jedná o postupy přípravy pokrmů, jako je například:
§ výběr a zpracování surovin
§ tepelná úprava surovin
§ servírování pokrmů
§ mytí použitého nádobí
§ odkládání nádobí do myčky
Vybavení kuchyně
Dále je třeba uvážit, v jaké části kuchyně budou skladovány a ukládány kupříkladu:
§ suroviny a potraviny pro vaření
§ nádobí a jiné kuchyňské vybavení
§ talíře
§ příbory
§ sklenice
Všechny tyto kuchyňské potřeby se uskladňují obvykle v rozličných skříňkách a skříních, ledničce a mrazáku. Tyto části kuchyně by měly být snadno dostupné a především by se měly dát snadno otvírat.
§ Rovněž kuchyňská pracovní deska, na které připravujeme suroviny a potraviny pro úpravu pokrmů by měla být především kvalitní a s dobře udržovatelným povrchem.