Polotovary – ano či ne?
Polotovar je nedokončený výrobek, který ještě nutně potřebuje další zpracování. Pokud jde o jídlo, najdeme dnes pestrou škálu, ať už jde o rýži, těstoviny, suché směsi na těsta, omáčky, polévky a další instantní pokrmy, které už jen stačí povařit nebo jen rozmíchat v horké vodě, a oběd je hotový. Dále v obchodech najdeme spoustu ochucovadel, koření, ale také zmražených polotovarů nebo dokonce již hotových jídel. Některé našemu zdraví neuškodí, jiné jsou ale výživově absolutně nevhodné.
Polotovary jsou připraveny tak, aby konečná úprava byla co nejsnadnější a časově nenáročná. To určitě ocení každá hospodyňka, která bojuje s nedostatkem času. Je ale dobré před jejich koupí zohlednit, zda se nám opravdu vyplatí.
Ø Bábovky, rychlé buchty i korpus přeci umícháme sami také velmi rychle.
Ø Obalené či předsmažené sýry nebo ryby nám také moc času neušetří. Domácí obalování nám navíc dodá jistotu, že budete jíst skutečně čerstvé vejce, mouku i strouhanku, a že smažení není v přepáleném tuku.
Ø Dušená zelenina nám také nezabere moc času, vždyť jí stačí na pánvi pod pokličkou jen pár minut.
Složení
Vybírejte polotovary podle jejich složení, které je vždy uvedeno na obalu. Jídlo, kde je méně umělých konzervantů, dochucovadel, barviv a éček, bude o něco málo zdravější. Nevýhodou zpravidla bývá nízká výživová hodnota a vysoký obsah kalorií, protože obsahují tuk, který bývá nositelem chuti.
Jen trošku
Pokud chceme rozumně vařit s polotovary, je dobré jich použít opravdu jen trochu, třeba na dochucení jídla. Pokud se zamyslíme, zjistíme, že lze vařit rychle i bez nich, a tím pádem bez zbytečných chemických přísad. V zásobě je doma můžeme mít třeba pro případ, že nebude čas na vaření nebo na nákup čerstvých surovin.
Domácí polotovary
Polotovar si můžeme připravit sami doma, a to v rámci běžného vaření. Navařit si můžeme cokoliv, od polévek po omáčky, a to vždy ve větším množství. Vše, co nesníme, dáme do mrazáku nebo do sklenic, které následně sterilujeme. Vlastní polotovary pak využijeme namísto těch kupovaných, které ale budou rozhodně zdravější.